Hoe wordt bier gebrouwen?
Bier wordt gebrouwen in grote cilindervormige ketels. In een brouwerij worden verschillende soorten bieren gemaakt en wordt er geëxperimenteerd met nieuwe recepten. Om deze reden worden er veel verschillende combinaties van ketels gemaakt. Tijdens het brouwproces moet het bierbrouwsel daarom een aantal keer verplaatst worden van de ene ketel naar de andere. Het verplaatsen gebeurt met behulp van een slang tussen de twee ketels. Als de slang goed is aangesloten vloeit het bier automatisch weg naar de andere ketel. Op de animatie hieronder is dit proces weergeven.
Hoe wordt er zo min mogelijk bier verspild?
Op het moment dat het bier uit een ketel is verplaatst, blijft er nog bier in de slang zitten. Bij grote brouwerijen kan dat om heel wat liters gaan, omdat de slangen vrij lang kunnen zijn. Om dit verlies te voorkomen, moet het brouwsel uit de slang worden verwijderd. De bierbrouwer gooit daarom een nieuwe vloeistof in de ketel. Hierdoor wordt het bier in de slang alsnog verplaatst naar de nieuwe ketel.
Hoe spelen cilinders een rol bij het verplaatsen van het bier?
Om de juiste hoeveelheid vloeistof toe te voegen moet de brouwer precies weten hoeveel bier er in de slang aanwezig is. Voeg je te weinig toe, dan blijf je verlies houden. Je wilt ook niet te veel toevoegen: de vloeistof komt dan in de tweede ketel terecht en zal het brouwsel verpesten.
Omdat de slang een cilindervorm heeft, wordt het aantal liter toegevoegde vloeistof berekend met de inhoud van een cilinder. Deze berekening wordt geregeld gemaakt door de bierbrouwers. Bij het bedenken van nieuwe soorten bieren moeten veel verschillende combinaties van ketels gemaakt worden. Die combinaties hebben steeds weer een nieuwe slang (en berekening) op maat nodig.
-
Interview Brouwerij ‘t IJ