WATERSTOF FABRIEKEN ONTWIKKELN

PROJECTMANAGER

Welke studie heb je gekozen en waarom heb je die studie gekozen?

Ik heb in 2009 gekozen voor de studie civiele techniek in Delft. Dat is een technische opleiding waar wiskunde een belangrijk deel van de studie is. In 2014 rondde ik een schakelprogramma (premaster) af, waardoor ik aan de master toegepaste wiskunde in Delft kon beginnen. Je kan een schakelprogramma volgen als je een master wil doen die niet aansluit bij je bachelor. Je volgt dan vakken om de belangrijkste kennis en vaardigheden op te doen om aan de master te starten.

Na civiele techniek ben je wiskunde gaan studeren. Waarom besloot je te schakelen naar wiskunde voor je master?

Wiskunde bood een verbreding van mijn carrièremogelijkheden en een spannende nieuwe uitdaging. Toen ik tijdens mijn bachelor ging nadenken over wat ik na mijn studie wilde gaan doen, realiseerde ik me dat ik enthousiaster werd van banen waar je een wiskundige achtergrond voor nodig had. Wiskunde wordt in heel veel sectoren toegepast, neem de financiële sector bijvoorbeeld. De studie wiskunde opent dus veel deuren, dat vond ik heel waardevol.

Wiskunde verbreedde je carrièremogelijkheden. Hoe is je loopbaan verlopen na je master?

Dat is een redelijk kronkelig pad. Ik startte direct na mijn afstuderen bij een investeringsmaatschappij. Bedrijven kwamen naar ons toe met ideeën waar ze geld voor nodig hadden. Het was mijn taak om te beoordelen of wij dat ook een goed idee vonden en daarin wilden investeren.

Ik kwam erachter dat ik klimaatverandering en de energietransitie interessante thema’s vond. Maar vanuit mijn rol als investeerder stond ik iets te veel op afstand van de uitvoering. Daarom maakte ik de overstap naar een kleine startup. Daar ontwikkelden we nieuwe toepassingen van zonne-energie, bijvoorbeeld lichtgewicht zonnepanelen op kleine elektrische auto’s (zoals de bezorgsupermarkt Picnic). 

Nu werk ik bij een bedrijf (HyCC) dat helpt de zware industrie te verduurzamen. Dat doen

we door fabrieken voor grootschalige waterstofproductie te ontwikkelen. Waterstof is een stof (molecuul, H2) wat in de industrie veel als grondstof wordt gebruikt. Het probleem is alleen dat bij de productie van waterstof nu veel broeikasgassen (CO2) vrijkomen. Er wordt namelijk aardgas gebruikt om de waterstof te verkrijgen. Ons bedrijf wil waterstof produceren zonder dat er CO2 vrijkomt. Dit proces heet elektrolyse: je splitst water (H2O) in waterstof en zuurstof met behulp van duurzame elektriciteit.

In je werk verduurzaam je de industrie door een fabriek te ontwikkelen voor grootschalige waterstofproductie. Wat is precies jouw rol?

In mijn werk heb ik de rol van een projectmanager. Ik ben eigenlijk een spin in het web om

het project te ontwikkelen. Ik schrijf investeringsplannen, bereid subsidie-aanvragen voor en werk aan de business-case, een wiskundig model om de winstgevendheid van het project te voorspellen. Ik breng mensen bij elkaar om te zorgen dat het project ontwikkeld wordt. Op een dagelijkse basis betekent dat veel overleggen met collega’s, zoals mensen die de businesscase beheren of juist de ingenieurs en de verkopers.

Mijn werk heeft een harde en een softe kant. Wiskunde is nuttig bij de harde kant, zoals de businesscase met aannames, complexe afhankelijkheden en financiële uitkomsten. Het werk dat ik doe heeft ook een hele sterke softe kant, zoals het faciliteren van de samenwerking tussen verschillende mensen en zorgen dat we onze doelen halen.

Als projectmanager ben je een spin in het web. Heb je een voorbeeld van hoe je wiskunde gebruikt in je werk?

We hebben een wiskundig model gebouwd om te kunnen inschatten hoeveel winst wij verwachten te maken met onze fabriek. Onze fabrieken gebruiken elektriciteit voor de productie van waterstof. De prijs van elektriciteit fluctueert heel sterk van dag tot dag, en van uur tot uur. Ondanks die onzekerheid moeten we voorspellen hoeveel winst we verwachten te maken in de toekomst. Onze investeerders willen namelijk weten hoe winstgevend de fabriek zal zijn. Op basis van onze voorspellingen nemen onze investeerders hun besluiten. Daarom is een wiskundig model belangrijk.

Maar in mijn werk gebruik ik vooral een wiskundige manier van denken. Ik gebruik niet zozeer hele geavanceerde wiskunde, maar ik heb wel te maken met heel veel verschillende variabelen en onderlinge afhankelijkheden. Om dat goed samen te brengen en te kunnen beoordelen helpt de wiskundige manier van denken enorm.

Wat bedoel je specifiek met wiskundige manier van denken?

Tijdens de opleiding wiskunde leer je naar vraagstukken kijken alsof het puzzels zijn. Je begint met de input (een berg puzzelstukjes) en gaandeweg krijg je langzaam zicht op de output (het plaatje). Met wiskundige vaardigheden kun je de puzzel sneller oplossen.

Als je tijdens je werk een vraagstuk of probleem tegenkomt, vraag je jezelf af: Wat zijn mijn puzzelstukjes in deze situatie? Hoe zal het plaatje er uiteindelijk uit komen te zien? En hoe hangen de puzzelstukjes samen?

Als projectmanager werk je veel met mensen en gebruik je soft skills en een wiskundige manier van denken. Hoe heb je hiervoor gekozen?

Aan het einde van mijn master had ik een keuze: wil ik mij verder specialiseren in de wiskunde of wil ik nu meer verbredende vaardigheden opdoen. Ik heb na lang wikken en wegen nadrukkelijk gekozen voor verbreding door bij de investeringsmaatschappij te gaan werken. Als ik mij was gaan specialiseren in de wiskunde had ik bijvoorbeeld bij ASML kunnen solliciteren en wiskundige modellen helpen ontwikkelen voor hun geavanceerde chipmachines. Het mooie van de studie wiskunde is dat je kunt kiezen tussen verbreding of specialisatie.

Welke tip zou je dan meegeven aan anderen die op het punt staan een keuze te maken?

Praat met vrienden, familie of een leraar over je interesses en overwegingen. Welke schoolvakken vind je interessant? Waar krijg je energie van? Vind je het leuk om met anderen samen te werken of vind je het juist leuk om helemaal verantwoordelijk te zijn voor je eigen werk? Vragen en suggesties van anderen kunnen je prikkelen en inspireren. En ga ook zeker naar de open dagen van universiteiten, die zijn vaak heel leuk en leerzaam.

En als je studie uiteindelijk toch tegenvalt? Bedenk dan dat je altijd nog kunt wisselen. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een baan in een ander vakgebied. De toekomst is erg onzeker, je weet vooraf niet wat voor kansen er op je pad gaan komen. Mijn eigen carrière pad is daar een mooi voorbeeld van.

Vorige
Vorige

Manager Data & AI

Volgende
Volgende

Partner Data & AI