EIGEN BEDRIJF

DIRECTEUR

directeur ondernemer

Welke opleidingen heb je afgerond en waarom heb je voor deze opleidingen gekozen?

Ik heb toegepaste natuurkunde gestudeerd, eerst op HBO-niveau en toen bij de Technische Universiteit Delft. Tijdens mijn studie in Delft ben ik me al snel gaan specialiseren in de wiskunde die nodig is om complexe processen te simuleren. Dat mondde uit in een promotieonderzoek bij de wiskundefaculteit in Delft waarbij ik gewerkt heb aan het doorrekenen van stromingen in kustwateren. 

In welke sector werk je en kun je wat meer vertellen over het bedrijf/instantie waar je werkt?

Na mijn promotie heb ik samen met een andere promovendus een bedrijf opgericht dat klanten helpt bij het ontwikkelen van rekenprogrammatuur. Zulke programmatuur wordt gebruikt voor het rekenen aan allerlei processen, bijvoorbeeld om voorspellingen te doen of om die processen te verbeteren. We hebben inmiddels ruim 25 collega’s die allemaal gefascineerd zijn door de combinatie van programmeren, wiskunde en toepassingen. De meeste van onze klanten zitten in de technische sector, maar we hebben ook klanten bij de overheid en in de financiële wereld.

Kun je beschrijven wat voor werk je nu doet?

Mijn rol als directeur houdt in dat ik eindverantwoordelijk ben voor alles wat er binnen ons bedrijf gebeurt, maar praktisch gezien wordt veel van het management gedaan door collega’s. Ik ben zelf veel bezig met externe contacten om potentiële klanten te laten zien wat er allemaal mogelijk is met de technieken die we in huis hebben. Een paar dagen per week werk ik zelf ook nog mee in projecten, vooral als adviseur of projectleider.

Heb je een voorbeeld van een mooi project?

Een van de mooiste projecten waar ik aan gewerkt heb ging over het ontwikkelen van een applicatie die real time het binnenklimaat van datacenters kan doorrekenen. Door temperatuurmetingen te verwerken in de berekening zorgen we ervoor dat die berekening ook klopt met de werkelijkheid. Met deze applicatie kunnen de mensen in datacenters de koeling veel beter regelen. Aangezien koeling enorm veel energie vraagt, verlaagt deze applicatie de kosten aanzienlijk. En het is ook nog eens goed voor het milieu.

Waarom is wiskunde belangrijk in de sector waar je werkt?

Als je zoiets als bijvoorbeeld de stroming in kustwateren wilt doorrekenen moet je het eerst beschrijven met wiskundige formules. Bij het opstellen van die formules moet je er al rekening mee houden hoe je ze snel een nauwkeurig kunt doorrekenen. Vervolgens komt er een hoop wiskunde bij kijken om een slimme rekenmethode te bedenken. Zonder wiskunde zouden onze klanten niet in staat zijn om hun processen te simuleren en voorspellingen te maken.

Hoe gebruik je wiskunde in je baan?

In gesprekken met klanten moet ik weten wat er met wiskunde allemaal kan en ook wat er niet kan. Ik moet dus vooral een breed overzicht hebben over het vakgebied. Een enkele keer moet ik ook de diepte in om een wiskundig vraagstuk goed te begrijpen en mee te denken over oplossingen.

Vorige
Vorige

Assistant professor

Volgende
Volgende

Consultant medische sector